Ajan hengessä Ajatuksia yhteiskunnasta ja sen tilasta.

Nuorten ei haluta äänestävän

Näissäkin kuntavaaleissa valtaosa alle 30-vuotiaista tulee jättämään äänestämättä. Enkä ihmettele yhtään. Kyse ei ole laiskuudesta, tietämättömyydestä tai siitä, että nuoriso olisi jotenkin epäonnistunutta. Päinvastoin. Tämän päivän nuoret ovat Suomen historian älykkäin, osaavin ja taitavin ikäluokka.

Kyse on siitä, että puolueet eivät yksinkertaisesti ole antaneet nuorille mitään syitä äänestää - tai ylipäänsä luottaa poliittiseen järjestelmäämme.

Poliitikko tavoittelee aina ensisijaisesti valtaa. Valtaa saa keräämällä ääniä. Rajallisten resurssien yhteiskunnassa suurin osa poliitikoista on jo aikoja sitten tehnyt valinnan satsata voimavarat heidän miellyttämiseensä, joilla on valta: suuriin ikäluokkiin.

Suuret ikäluokat ovat Suomen historian etuoikeutetuin ikäluokka. Koko suomalainen hyvinvointivaltio on rakennettu heidän kulloistenkin tarpeidensa pohjalta. Lapsilisät otettiin käyttöön heidän ollessaan lapsia. Työelämän uudistukset nähtiin heidän siirtyessä työelämään. Peruskoulu-uudistuksen myötä heidän ei enää tarvinnut kustantaa omien lastensa koulutusta.

Samaten hyvinvointivaltion purkaminen on edennyt sitä mukaa, kun suurten ikäluokkien tarve kyseisille sosiaaliturvan muodoille ja palveluille on loppunut. Ei ole sattumaa, että 90-luvun laman jälkeiset leikkaukset aloitettiin juuri lapsilisistä ja koulutuksesta. Eläkeläisiä pidetään kuin kukkaa kämmenellä samalla, kun kaikilta muilta leikataan.

Suurin osa poliitikoista ymmärtää ne muutokset, jotka ovat vaikeuttaneet nuorten mahdollisuuksia hyvään elämään. Tämän päivän nuoret ovat ensimmäinen ikäluokka, jonka elintaso tulee olemaan alhaisempi kuin edeltävillä ikäpolvilla. Silti kukaan ei halua tehdä asialle mitään. Nuorten puolustaminen suurten ikäluokkien kustannuksella on poliittinen itsemurha, koska eläkeläiset ovat erittäin aktiivisia äänestäjiä.

Siksi poliitikot eivät halua nuorten kiinnostuvan politiikasta. Antamattomia ääniä ei lasketa, siksi niitä ei tarvitse tavoitella. Voidaan rauhassa leikata opintotuesta, heikentää työelämän ehtoja ja antaa keppiä työttömille. Erityisesti poliittisen kentän oikealla laidalla tuntuu vallitsevan suorastaan kilpailu siitä, kuka uskaltaa vaatia kaikkein kovimpia toimia nuorten suhteen.

Nuoret eivät ole tyhmiä. Jos jokainen puolue kantaa sydänverellä huolta vanhuksista, mutta nuorille ollaan valmiita antamaan lähinnä palkattomia pakkotöitä tai menolippu Tromssaan, mikä motivoi äänestämään?

Tällä kirjoituksella ei ole hopeareunusta. En halua olla epärehellinen ja sanoa, että ongelma ratkeaa jotain tiettyä puoluetta tai ehdokasta äänestämällä. Edes nuoren ehdokkaan äänestäminen ei ole välttämättä hyväksi, jos kyseessä on joku tahdoton poliittinen broileri. Ainoa keino on äänestää ehdokasta, joka on paitsi periksiantamaton ja vahva, myös rehellinen. Sellainen, joka tunnustaa tosiasiat ja sanoo ne ääneen, riippumatta kuinka paljon ääniä sillä menettää.

Valta harvoin vaihtuu vapaaehtoisesti. Siksi, kaikesta huolimatta, nuorilla ei ole varaa olla äänestämättä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat