Ajan hengessä Ajatuksia yhteiskunnasta ja sen tilasta.

Sydämetön Elli ja Hölmö-Heikki puuhaavat orjayhteiskuntaa

Sosiaaliturvasta käytävä keskustelu on ajankuva Suomesta vuonna 2016. Maa on ajautunut tilaan, jossa hyvässä asemassa olevilla on historiallinen ilmaherruus tehdä peruuttamattomia muutoksia yhteiskuntamme perusrakenteisiin. Kyse ei ole niinkään ideologiasta kuin puhtaasta, suodattamattomasta ahneudesta. Oikeisto haluaa hyödyntää kaikkia pakkovallan muotoja saadakseen aikaan tilanteen, jossa hyvässä asemassa olevien asema turvataan ja heikko-osaiset painetaan entistä alemmaksi. Faktoilla ja yhteiskunnan kokonaisedulla ei ole väliä. Työttömät halutaan ilmaisen työvoiman reserviksi ja sosiaaliturva uudistaa siten, että palkattomista pakkotöistä kieltäytyviltä ei ole oikeutta ihmisarvoiseen elämään.

Kansaneläkelaitos on saanut pääjohtajan, jonka tuntemus suomalaisesta sosiaaliturvasta vastaa verorahoistaan kateellisten keskiluokkaisten nousukkaiden kaunaisia kuvitelmia. Elli Aaltonen haluaa romuttaa järjestelmän, joka maksaa ihmiselle "pelkästä olemisesta" kuin Charles Dickensin klassikkotarinan Ebenezer Scrooge konsanaan.

Jos jätetään huomiotta se fakta, että Suomessa on tasan yksi täysin vastikkeeton etuus (kansaneläke), tämä puheenvuoro kertoo kaiken oleellisen Elli Aaltosesta ihmisenä. Hän on valmis valehtelemaan avoimesti lietsoakseen suuttumusta sosiaaliturvan varassa eläviä kohtaan. Kun puhutaan sosiaaliturvasta, kyse ei ole koskaan pelkästä rahasta. Kyse on ihmisten oikeudesta turvattuun elämään ja mahdollisuudesta vaikuttaa itse sen suuntaan. Sydämetön Elli haluaa kieltää ihmisiltä nämä oikeudet.

Kelan pääjohtaja ei onneksi ole se taho, joka näistä asioista päättää. Luojan kiitos siitä. Kauhistuttaa ajatellakin, mitä kaikkea Liisa Hyssälä olisi muutoin saanut aikaan. Sydämetön Elli jää tarinassa taustavaikuttajaksi. Pelottavampaa kuin yksinkertainen pahuus on kuitenkin vain hyvää tarkoittavien ihmisten hölmöys.

Sosialipolitiikan professori Heikki Hiilamo on se mies, jonka Sipilän hallitus on ottanut valmistelemaan ns. "osallistavan sosiaaliturvan mallia". Hiilamon kunniaksi täytyy sanoa, että hän sentään tuntuu olevan perillä sosiaaliturvan nykytilasta ja ymmärtävän osan sen ongelmista. Näin käy ilmi esimerkiksi Suomen kuvalehden haastattelusta.

Hiilamo on kuitenkin joko toivottoman naiivi tai yksinkertaisesti liian tyhmä ymmärtääkseen, että on toteuttamassa tismalleen samanlaista julmuutta kuin Sydämetön Elli. Helppo-Heikki ei esimerkiksi ymmärrä, että vastikkeellinen sosiaaliturva tulee käytännössä johtamaan työttömien käyttämiseen halpatyövoimana. Hän kokee, että ongelmana on vain suomalaisten "suppea käsitys sosiaaliturvasta".

Ilmeisesti Heikille on sitten kumminkin yllätys, että työttömiä käytetään jo nyt ilmaistyövoimana varsin laajasti. Kuntouttavana työtoimintana tunnettu "sosiaalipalvelu" pakottaa käytännössä siihen joutuvat ei-vapaaehtoiseen, palkattomaan työsuhteeseen. Tällainen on perinteisesti tunnettu käsitteenä orjuus.

Naiivius ei ole synti, mutta professorismiehelle ymmärtämättömyys näyttäytyy väkisinkin tarkoituksellisena sokeutena. Sydämetön Elli sentään on pahantahtoinen aivan avoimesti ja rehellisesti.

Kolmelle joulun kummitukselle olisi joka tapauksessa töitä tänäkin jouluaattona.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Tässäkään ei mainittu sanallakaan veronmaksajien oikeuksia. Todella surullisen yksisilmäistä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Mitä mahdat tarkoittaa veronmaksajan oikeuksilla? Sitä, että yrittäjä X ei joudu maksamaan työntekijälle palkkaa, vaan saa henkilökuntansa yhteiskunnan kustantamana? Siinä sivussa markkinat tosin vääristyvät, mutta mitäs pienistä.

Sitä, että osa työntekijöistä saa työstään palkkaa (ja on siten niitä oikeuksiaan penääviä veronmaksajia), kun taas osa samaa työtä tekeviä on niitä edellisten rahoilla loisivia?

Itse olen sitä mieltä, että ensimmäisessä aallossa voisi antaa kenkää Hiilamolle itselleen, ja idean keksineelle muutosjohtajalle, ja velvoittaa molemmat tekemään nykyisen duuninsa työttömyyskorvauksensa vastineeksi. Saisivat itse kokeilla neronleimauksensa markkinavaikutuksia.

Pekka Pylkkönen

Miksi vetää asiat överiksi? Työttömyyskorvauksen voisi myös korvata työehtosopimuksen mukaisesti palkatulla oikealla, osa-aikaisella työllä. Eikä tietenkään yksityisellä sektorilla. Työtön saa työsuhteen kaikkine tilpehööreineen ja yhteiskunta saa työpanoksen.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #3

No jos vaikka siksi, että kaikki tähänastisetkin viritykset ovat käytännössä johtaneet samaan lopputulokseen. Siihen, että palkkaa saavien työntekijöiden sijaan työt tekevät siihen eri tavoin pakotetut työkokeilijat, harjoittelijat jne.

Niin, ja syrjäyttää se velvoitetyöllistetty palkattua työvoimaa myös julkisella sektorilla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #3

Voi hyvä tavaton. Työttömyyskorvauksen voisi korvata työehtosopimuksen mukaisesti palkatulla julkisen sektorin työllä? Loistava ehdotus. Kannatan. Olenkin ollut sosialisti koko ikäni.

Jotenkin tulee kuitenkin mieleen, että osa niistä "veronmaksajista", joista olet huolissasi, arvelisi, että "veronmaksajan oikeudet" kärsivät tässä jotenkin.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

PP: "Todella surullisen yksisilmäistä."

On - sinulta.

Kuten ehkä tiedät, sosiaaliturva on lähtökohtaisesti osallistavaa, sillä sen varmistamiseen hädän/tarpeen tullen on lähtökohtaisesti itsekukin jo osallistunut työskentelemällä ja maksamalla veroja. Ken ei nuoren ikänsä vuoksi ole vielä ehtinyt työelämään ja on pudonnut tarvitsijaksi, maksaa myöhemmin turvaverkon ylläpitoa, kun pääsee jaloilleen. Sairaat ovat oma lukunsa.

Tuttu lääke
http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kirjoituksestasi jää kuva etteivät vasemmistoliittolaiset enemmistönä ole järkiperäisiä, voihan sen näinkin kertoa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Aimo, avaahan salaperäistä aatostasi/oletustasi/luuloasi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Suomenkieli on rikas eri variaatoissaan,yritän parhaani.

Käyttäjän elmorautio kuva
Elmo Rautio

Jos verrataan äänestyskäyttäytymistä tutkimuksiin samojen ihmisten arvoista ja kannoista tärkeimpiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin, voisi melkein sanoa, etteivät suomalaiset enemmistönä ole järkiperäisiä. Suurin osa kannattaa laajaa sosiaaliturvaa ja haluaa puolustaa julkisia palveluja, siitä huolimatta eduskunnassa on enemmistönä puolueet, jotka haluavat niistä eroon.

Toki nyansseja on paljon, eikä esimerkiksi perussuomalaisten vaalipetosta voi sivuuttaa selittävänä tekijänä.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Nyt on pakko olla "vassarin" kanssa täysin samaa mieltä. Ja nimenomaan Hiilamon typeryys on käsittämätöntä. Mutta tällaisiakin ajatuksia on nyt paljon yhteiskunnassa: laitetaan pitkäaikaistyöttömät työmarkkinatuella töihin, ja kaikki hei hyötyvät tosi paljon: työtön saa työpaikan, veronmaksajien ei tarvitse kustantaa "tukia", koska ruvetaan kutsumaan työmarkkinatukea palkaksi. Palkkakulut alenevat täten roimasti, joten saadaan kilpailukykykin kuntoon. Win-win-win -tilanne. Puhumattakaan, miten paljon työtön saa silloin sisältöä elämäänsä. Yritykset intoutuvat "työllistämään", koska niiden ei tarvitse enää maksaa työvoimasta. Nekin, jotka vielä käyttävät palkattua työvoimaa, hoksaavat irtisanoa, ja ottaa tilalle parhaassa tapauksessa ne samat työntekijät, mutta tällä kertaa ilman palkkaa, ja yhteikunta maksaa näille 500 e "osallistumistukea". Uusi uljas yhteiskunta! (Mutta miten kävi sen paljon toistetun lauseen, että "työnteon pitää ihmiselle a i n a olla kannattavaa"??)

Käyttäjän elmorautio kuva
Elmo Rautio

Tämä asia (kuten yllättävän moni muukin) olisi hyvä pitää perinteisen vasemmisto-oikeisto -asetelman ulkopuolella. Pakkotyöyhteiskunnalla ei ole sen kummemmin tekemistä kapitalismin kuin sosialisminkaan kanssa, se on ainoastaan ahneuteen perustuvaa kusipäisyyttä, josta on haittaa kaikille. Myös markkinat vääristyvät, kun työtä tehdään ilmaiseksi. Ostovoima laskee, kun työssäkäyvilläkään ei ole varaa kuluttaa. Kurjuuden kierre on valmis.

Toteutuessaan tämä ehdotus olisi täydellinen katastrofi koko suomalaiselle yhteiskunnalle.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

"Joka ei työtä tee, ei syömänkään pidä", (V.I.LENIN)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #17

Lenin kirjoitti tuon toisessa kirjeessään thessalonikalaisille:

http://raamattu.fi/1933,38/2Tess.3.html

Käyttäjän elmorautio kuva
Elmo Rautio Vastaus kommenttiin #17

Onneksi kommunismi on kuollut.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #20

Kuvannollisesti kylläkin, mutta onhan meilläkin monta kommunistista puoluetta muistona.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Pekka Pylkkösen kannattaisi ihan ensiksi lukea perustuslakia. Jotta ei mene eksymisen tielle, lukee ne kohdat 18 ja 19.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Pykälä 18: Oikeus työhön ja elinkeinovapaus

"Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.

Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla.

Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä."

Ketään ei siis saa laittomasti estää tekemästä työtään eikä ketään saa laittomasti erottaa. Tämä ei tarkoita sitä että tietyn pätevyyden takia ihmiselle pitäisi taata juuri siihen sopivaa työtä. Jos ei leipurille leipurin töitä löydy niin siitä vaan tekemään jotain muuta.

Julkisen vallan tosiaan tulisi edistää työllisyyttä ja purkaa aataminaikaisia rakenteita. Yleissitovuus ja veroprosentti (plus palkan sivukulut) työntekoa ja yrittäjyyttä (sekä opiskelua) estävän sosiaaliturvan lisäksi eivät todellakaan ole työllisyyden edistämistä vaan päinvastoin.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Nykyinen käytäntö jolla voidaan sakottaa toimeentulotuesta 20% tai 40% pakkotyöstä kieltäytymisen takia rikkoo ILO:n pakollisen työn sopimusta sekä (tulkinnanvaraisesti) Suomen perustuslain pykälää 19.

Tämän hetken tiedot Hiilamon ja Parpon mallista esittävät asian niin että työtön itse ehdottaa osallistumiskohdetta. Mikäli työtön ei ole halukas sellaista etsimään hänet siirretään toimeentulotuelle. Koska viranomainen ei enää ehdottele osallistumisia niin kukaan ei pääse vähentämään toimeentulotukea kieltäytmisten perusteella joten ihmisoikeusloukkaukset tältä osin loppuvat.

Osallistuminen tarkoittaa (tässä vaiheessa esitetyn perusteella) paria tuntia päivässä jotain puuhastelua jota ei ole työmarkkinoilla tarjolla työnä. Osallistujat siis käyvät kahvilla ja seurusteluvastaavina missä sitten keksivätkin käydä pysyäkseen työmarkkinatuen nauttijoina.

Osallistuminen on tavoitteena mutta esim. vuonna 2014 toimeentulotukiasiakkaita oli 393 336* eikä kenenkään heistä kannata osallistua mihinkään sillä he ovat jo toimeentulotukiasiakkaita. Osallistumatta jättäminen siirtää heidät kokonaan toimeentulotuelle (elleivät jo ole kokonaan sen piirissä) jolloin heidän ei tarvitse tehdä kahta hakemusta (työmarkkinatukihakemus ja toimeentulotukihakemus) kuukaudessa.

* https://www.thl.fi/fi/tilastot/tilastot-aiheittain...

Itse olen perustulon kannalla, Hiilamon ja Parpon esitys on vain resurssien tuhlausta vailla mitään työhön tai yrittäjyyteen ryhtymisen kannusteita. Opiskelukaan se ei helpota.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hjallitus joutuu turvautumaan tällaiseen pipertelyyn, sillä se on kykenemätön tekemään todellisia työllisyyteen vaikuttavia ratkaisuja.

Koko yhteiskuntamme kaipaa perusteellista remonttia, sillä näillä eväillä meille tulee noutaja ja leikkausten sijaan meitä odottaa pudotus alemmalle sarjatasolle.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Jari Rutanen on oikeassa, valitettavasti.

Mitään konkreettista ei tämä hallitus ole työllisyyden ja tukien kehittämisen suhteen tehnyt. Tämä on samantapaista austerity-politiikkaa, mikä Etelä-Euroopassa on vallalla, mikä kurjistaa suurta osaa kansaa, eikä johda inflaation tielle, mitä makrotalousihmiset pitävät onnelana.
Onneksi inflaatio sentään on ollut vähäistä. Se tästä vielä puuttuisi.

Käyttäjän elmorautio kuva
Elmo Rautio

Kyllä se noutaja tulee nopeammin jos ehdoin tahdoin pyrimme eroon vahvuuksistamme ja korvaamme ne yksisilmäisellä ahneudella, josta ei ole hyötyä kenellekään.

Ei se velkaantuminen kivaa ole, mutta tässä tilanteessa meillä ei ole vaihtoehtoja. Suosta ei nousta ilman satsauksia.

Toimituksen poiminnat