*

Piikkejä lihassa Ajatuksia yhteiskunnasta ja sen tilasta turhia kiertelemättä.

Vasemmiston on raivattava oma poliittinen elintilansa uudelleen

  • Suomessa ei ole enää yhtään eurokriittistä eduskuntapuoluetta. Vasemmisto voisi olla sellainen.
    Suomessa ei ole enää yhtään eurokriittistä eduskuntapuoluetta. Vasemmisto voisi olla sellainen.

Tuoreimmat kannatusmittaukset kertovat poliittisten voimasuhteiden kääntyneen Suomessa päälaelleen. Demarit on kovaa vauhtia palaamassa sinne, minne se pohjoismaassa kuuluukin, ja oikeistopopulismin taru suomalaisen politiikan huipulla alkaa olla lopussa. Jo nyt voitanee sanoa, että neljän vuoden kuluttua Suomessa palataan hyvin todennäköisesti rakentamaan hyvinvointivaltiota sosialidemokraattien johdolla joko punamulta- tai kansanrintamakokoonpanolla.

Vasemmistoliitto sen sijaan ei ole onnistunut hyötymään suomalaisen politiikan myllerryksestä. Vaikka porvarihallituksen oikeistomeininki kylmää jo useaa porvariakin, Vasemmistoliiton tarjoama vaihtoehto ei tavoita äänestäjiä. Vaikka merkkejä talouskurihegemonian murentumisesta Suomessa on viime aikoina ollut, tämä ei konkretisoidu vasemmistoon - eteenkään, kun myös demareista ja vihreistä löytyy Timo Harakan ja Ozan Yanarin kaltaisia vahvoja, talouskurikriittisiä persoonia.

En usko, että vasemmistoliiton ongelmat johtuvat talouspolitiikasta. Suomalaiset äänestäjät ymmärtävät taloutta keskimäärin erittäin huonosti, eikä suurin osa tee äänestyspäätöstä talouslinjan perusteella. Poliittiseen asennoitumiseen vaikuttavat ennen kaikkea mielikuvat ja käsitykset konkreettisista kysymyksistä.

Mielikuvat vasemmistoliitosta eivät ole mairittelevia. Puoluetta vaivaa ennen kaikkea oman linjan epäselvyys, omien esitysten puute ja ei-puolueen maine. Eteenkin jälkimmäisestä sitä kritisoidaan aivan aiheesta. Outo konservatiivisuus esimerkiksi kauppojen aukioloaikojen vapauttamisessa on myrkkyä puolueen uskottavuudelle. Mikäli vasemmistoliitto haluaa vielä nousta suomalaisen politiikan isoihin valoihin, sen täytyy kyetä perustelemaan oma olemassaolonsa. Tämä vaatii uudenlaista asennoitumista ja poliittisen elintilan raivaamista.

Poliittisella kentällä on liikkumatilaa tällä hetkellä enemmän kuin vuosikausiin. Perussuomalaisten romahdus ja äänestäjien pettymys ovat mahdollisuus, jota ei kannata sivuttaa pelkästään sillä, että Vasemmistoliitto ja Perussuomalaiset eivät keskimäärin kilpaile samoista äänestäjistä.

Perussuomalaisten vaalipetoksen myötä suomalaista politiikkaa vaivaa ennen kaikkea uskottavuuskriisi. Iso joukko perussuomalaisten entisiä kannattajia on katkeroitunut politiikkaan kokonaan. Tätä suuttumusta Vasemmistoliitto pystyisi hyödyntämään esittämällä merkittäviä muutoksia poliittiseen järjestelmäämme. Rehellinen demokratia äänestäjien kuluttajansuojan parantamiseksi, vaalilupausten sitovuuden vahvistamiseksi ja opposition vallan lisäämiseksi on asia, jolle on nyt enemmän tarvetta kuin koskaan. Äänestäjän tulee voida luottaa, että luvatuista kynnyskysymyksistä ei jousteta ilman sanktioita.

Viimeistään kesän Kreikka-päätöksen jälkeen myös perussuomalaisten eurokritiikki näytti todelliset karvansa. Nyt olemme tilanteessa, jossa Suomen eduskunnassa ei ole yhtä ainutta aidosti eurokriittistä puoluetta. Tilanne, jossa eurokritiikki henkilöityy Paavo Väyryseen, ei ole demokratian kannalta kaikkein tervein tila.

Minusta on uskomatonta, että Kreikan ja Portugalin tapahtumat kesän ja syksyn aikana eivät ole vaikuttaneet Vasemmistoliiton asennoitumiseen suhteessa Euroopan Unioniin. EU on näyttänyt todelliset karvansa ja paljastanut euron merkityksen uusliberalistisen politiikan välineenä. Komission pyrkimys kohti fiskaaliunionia ovat tällä hetkellä vailla todellista vastarintaa Suomessa.

Vasemmistoliiton eurovaaliohjelmassa puhuttiin, että jos euron ongelmia ei pystytä korjaamaan, Suomessa täytyy järjestää kansanäänestys eurosta. On syytä kysyä, mitä vielä pitää tapahtua, jotta näin voidaan nähdä? Eteenkin, kun nimiä sellaiseen kerätään jo. Kiertely ja kaartelu Väyrysen kansalaisaloitteen ympärillä on ollut lähinnä surkuhupaisaa. Se että aloitteessa on puolueen jäsenten mukaan "väärät perustelut" on vastenmielistä mielikuvapolitiikkaa konkreettisten asioiden kustannuksella.

Suomessa on selkeä tarve eurokriittiselle protestipuolueelle. Sellaisena vasemmistoliitolla olisi huomattavasti kirkkaampi tulevaisuus kuin vihreiden ja demareiden välissä tasapainoilevana vanhan koulukunnan Ei-puolueena. Jos äänestäjien luottamus politiikkaan vielä saadaan palautettua, SSS-hallituksen kaltaisten katastrofien todennäköisyys jatkossa pienenisi merkittävästi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän Otto-VilleEdvardSormunen kuva
Otto-Ville Sormunen

Kiinnostavaa analyysia, Vasemmistoliitolla voisi todellakin olla saumaa euroskeptisyydessä. Tosin Vasemmistoliiton EU-skeptisyyden selkäranka on jo nähty ja erittäin joustavaksi todettu vuonna 2011.

Tässä on siis uskottavuusongelma, jota pahentaa Paavo Arhinmäen käyttäytyminen: Lastenlaulujen laulaminen eduskunnassa ja kameroiden edessä takin kääntäminen Timon selän takana antavat vain tekopyhän kuvan. En tosin teidä, uppoaako tämä vasemmiston suuntaan mutta muiden silmissä ei välttämättä kovin luottamusta lisää. Hallituksesta viimemetreillä "ovet paukkuen" lähteminen joidekin kymmenien eurojen takia vaikutti enemmän teatterilta kuin suoraselkäisyydeltä, mistä Vas. sitten maksoikin hinnan viime vaaleissa.

Mitä mahdollisia keinoja näet itse olevan tämän luottamuksen palauttamiseksi?

Käyttäjän elmorautio kuva
Elmo Rautio

Tämä on täysin totta ja sen vuoksi erosinkin puolueesta viime hallituskaudella. Vaikka pidin tärkeänä vasemmistoliiton mukanaoloa hallituksessa demareiden tukena Kokoomusta vastaan, en voinut perustella itselleni kokonaisen kansakunnan alistamiseen saksalaispankkien luottotappioiden korvaamisen vuoksi tähtäävää tukipakettipolitiikkaa. Toisin kuin monen muun vasemmistolaisen, minun sympatiani kreikkalaisia kohtaan ei alkanut Syrizan valtaannoususta.

Vaikka Arhinmäki on hyvä tyyppi ja monessa mielessä erinomainen puheenjohtaja, minun nähdäkseni hänen on aika astua syrjään. Tarvitaan uusi, ryvettymätön kasvo.

Luottamuspula ei koske pelkästään vasemmistoliittoa, vaan ylipäänsä suomalaista politiikkaa. Tämän vuoksi pidänkin tärkeänä, että vasemmistoliitto lähtee ajamaan koko vaalijärjestelmämme muuttamista rehellisen demokratian saavuttamiseksi. Näistä keinoista kirjoitin jo aiemmin: http://elmorautio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205611-...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Minäkään en ymmärrä Vasemmistoliiton virkamiesmäistä "jumahdusta". Ihan niinkuin ei saataisi oikein otetta mistään vaan seilataan vanhalla maineella ja uskollisten äänestäjien turvin hakien kasvua lähinnä vain nuorista. Siis tämä näyttää ulospäin tällaiselta.

Henry

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

SKDL:n ja Punapääoman katoaminen kapitalismin opiskelussa säilyvät pitkään samoinkuin sateenkaarilippujen heiluttaminen ihmisten muistissa.

Käyttäjän elmorautio kuva
Elmo Rautio

Itse ainakin uskon, että kukaan vasemmistoliiton potenttiaalinen kannattaja ei ole niin lapsellinen, että jättää äänestämättä puoluetta siksi, että se ei halua syrjiä homoseksuaaleja. Kyllä me nyt kuitenkin keskimäärin sen verran aikuisia olemme suomalaisetkin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #5

Neutraali esiintyminen ei ole syrjintää, mutta lippujen heiluttelu on vahva kannanotto, tosin se on ehkä satanutkin vihreiden kannatukseen.

Käyttäjän elmorautio kuva
Elmo Rautio Vastaus kommenttiin #6

Minun on vaikea nähdä vahvaa kannanottoa syrjintää vastaan mitenkään huonona juttuja. Mutta ehkä minun on nuorena ja tällä vuosituhannella elävänä ihmisenä muutenkin vaikea käsittää, miksi toisten seksielämän pitäisi edes olla joku poliittinen kysymys. Eikä se varsinaisesti olekaan. Eduskunnassakin sukupuolineutraalin avioliittolain kannatus korreloi paljon voimakkaammin edustajan iän kuin puoluekannan kanssa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #9

Olen täysin samaa mieltä, mutta ainakin Arhinmäki on tehnyt siitä poliittisen.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Yksi puoluekannatuksen kysely ei hetkauta sinne eikä tänne. On ennenaikaista iloita persujen tuhosta. Enkä myöskaan usko vasureiden paluuseen. Se on tällä käytöksellä tuhoon tuomittu - kaikki sen talouspolittiset rimpuilut ovat tuhoisia sekä yhteiskunnalle että vasureille itselle.

Demarit nousevat takaisin vain jos se oppii uudet joustavat työllisyyspolitiikan pelisäännöt. Persut ovat hallituksessa seuraavat neljä vuotta.

Eurosta markaan siirtyminen ei tuo lisää potkua talouteen ilman devalvointia. Devalvointi on yksinkertaisesti palkkojen alennusta ja hintojen nousua (kotimaistenkin!) Omalla markalla hallitus pystyy devalvoimaan käden käänteessä yhdellä lailla. Euron devalvointiin tarvitaan KAIKKIEN osapuolten vapaaehtoinen palkkojen leikkaus. Omalla markalla leikkisimme yhteisen hiekkalaatikon ulkopuolella ja kaupankäymti miihun maailmaan vaikeuttuisi. Repiminen Suomi irti eurosta olisi katastrophi. Ns pakkolait kyllä laikkavat työkustannuksia, ts edistävät vientiä, mutta leikkaukset jakautuvat epätasaisesti, ja kaikki ovat vastaan. Tässä taloustilanteessa olisi siis paras että KAIKKI kannattaisivat laajaa yhteiskuntasopimusta. Pallo on nyt AY-liitoilla.

Kijoitit "Suomalaiset äänestäjät ymmärtävät taloutta keskimäärin erittäin huonosti, eikä suurin osa tee äänestyspäätöstä talouslinjan perusteella" Tämä on vahvasti totta, Koko 2. maailmansodan jälkeinen vahva nousu suomessa on onnistunut hyvin, koska kommunistien (tai millä nimellä ne milloinkin on kulkeneet) kannatus ei ole ollut riittävän suuri eikä siirtyminen kolhoositalouteen Suomessa onnistunut.

Käyttäjän elmorautio kuva
Elmo Rautio

Ihan virkistävää lukea välillä näin pöljää tekstiä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Arhinmäki on jo nykyään taakka vasemmistoliitolle, uusi puhenjohtaja voisi avata uusia näkymiä.

Eurokriittinen ote, on varmasti se mitä linjaa kannattaisi ajaa, eikä se niin sanottu ole, ettei persujen äänestäjä voisi vasemmistoliittoa äänestää, paljon on pienituloisia ja työttömiä molempien äänestäjissä.

Vasemmistoliitto on samalla tavalla kuin persut takkiaan kääntäneet viime hallituksessa, ei ehkä kannattaisi lähteä Kokoomuksen kelkkaan.

Tätä menoa puolue kuihtuu pian pois, jollei muutosta tule, nyt olisi ollut aika niitä liikkuvia äänestäjiä saada, suunta vain on sama kuin persuilla.

Niin ja älkää tuosta vihreydestä lähtekö kilpailemaan Vihreän puolueen kanssa, se on yksi suuri virhe, minkä vasemmistoliitto on tehnyt, oma linja on oltava, ja juurille paluu on mielestäni helpoin tie.

Käyttäjän tepposuontakanen kuva
Teppo Suontakanen Vastaus kommenttiin #10

Olen tässä asiassa, hämmästyttävää kyllä, Petterin kanssa samaa mieltä: ei kannata yrittää kilpailla vihreiden kanssa siitä, kumpi omaa paremmin Vihreän puolueen identiteetin. En tosin usko, että Vasemmistoliitto on niin tehnytkään tietoisesti, se on vain päätynyt samoille äänestäjäapajille kuin Vihreät. Mutta toisin kuin Vihreitä, Vasemmistoliittoa "haittaa" sen taloudellinen suuntautuminen: Vihreä puoluehan on avoin oikeasta taloudellisesta laidasta vasempaan laitaan asti oleville ihmisille, Vasemmistoliitto taas ymmärrettävästi sille vasemman laidan porukalle enemmänkin.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Olin äskettäin Kreikassa ja tietysti keskustelin kadunmiehen kanssa sikäläisestä taloudesta. Taksikuskit keskutelivat hanakasti. Viesti oli suurinpiirtein yhtäläinen kaikilta: kusessa ollan (IMFn ja pankkien talutusnuorassa) eikä tällä hetkellä ole väliä kuka on hallituksessa, systeemi siellä on korruptoitunut ja otimme hanakasti lainaa, mikä nyt jollain konstilla on maksettava takaisin. Jotkut myönsivät, että lainanotossa Kreikka valehteli taloustilanteen paremmaksi kuin se tosiasiassa oli. Ja toiset haikailivat Margaret Thatcheriä Kreikkaan.

Elmo, et kai halua Kreikan tilannetta Suomeen? Meillä on myt laillisesti Kansan valitsema hallitus, joka istuu seuraavat 3 1/2 vuotta. Tarvittavat talousuudistukset on tehtävä. Siitä ei päästä yli eikä ympäri, ellemme tosiaan halua kolhoosia kuokkimaan. Ja hallitus sanelee marsssin suunnan.

Käyttäjän tepposuontakanen kuva
Teppo Suontakanen Vastaus kommenttiin #21

Sinulla on jokin pakkomielle näihin kolhooseihin. Niitä ei ole kukaan ollut viime aikoina Suomeen tuomassa, vaikka sitä tunnutkin pelkäävän. Ja "tarvittavat talousuudistukset" ovat olleet nykyhallituksen mielestä palkansaajien ostovoiman heikentäminen sekä oikeuksien polkeminen samalla, kun harmaan talouden annetaan rehottaa ja suunnitellaan uusia tapoja kätkeä tuloja hallintarekistereihin. Talousuudistuksiin tai näihin kohuttuihin "talkoisiin" olisi hyvä ottaa mukaan myös yksityinen sektori, mutta se ei ole vaihtoehtona kelvannut Sipilän hallitukselle.

Käyttäjän tepposuontakanen kuva
Teppo Suontakanen

2. maailmansodan jälkeinen vahva taloudellinen nousu oli mahdollinen siksi, että koko yhteiskunta oikeistosta vasemmistoon oli mukana yhteistyössä ja jopa SKP ja SKDL sitoutettiin mukaan yhteiskuntaan eivätkä ne jääneet sen ulkopuolelle viidenneksi kolonnaksi. Kolhoositaloudella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, ellei sitten aina lue historiaa negaation kautta (silloin voisi aivan yhtä sanoa, että Suomen talouskasvu maailmansotien jälkeen perustuu sille, ettei oikeisto päässyt tekemään Suomesta Suur-Suomea Natsi-Saksan satelliittivaltiona).

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

SKP, SKDL, ym Marxin ja Leninin kannattajat olisivat vieneet Suomen kolhoositalouteen, jos olisivat siihen pystyneet. Vai pitivätkö saariset, sinisalot, haloset, tuomiojat, ym toverit vappupuhieta lämpimikseet, eivätkä oikeesti tarkoittaneet mitä sanoivat? Suurin osa SDPtä oli kyllä mukana Suomen rakentamisessa, joskus jopa amerikkalaisella rahalla.

On totta, että huonommalla tuurilla ja huonommilla johtajilla Suomesta oilisi voinut hyvin tulla Kosolan johtama fasistinen valtio tai Otto V. Kuusisen johtama kolhoosivaltio. Onneksi ne ajat on olleet ja mennet taivaan tuuliin, kuten myös se mitä on jäljellä Vasemmistoliitosta.

Mutta nyt on pantava talous kuntoon niillä eväillä, jotka kansa on antanut. Haukutaan tai kiitetään sitä 4 vuoden kuluttua.

Käyttäjän tepposuontakanen kuva
Teppo Suontakanen Vastaus kommenttiin #19

"Suurin osa SDP:stä" eli koko SDP, sillä ilman SDP:tä olisi pelkäämäsi SKP/SKDL saanut valtaansa ammattiliitot ja muut työväen järjestäytyneet organisaatiot. Ilman SDP:tä olisi porvarillinen Suomi luhistunut viisikymmentäluvulle tultaessa viimeistään. Ja kerropa toki, mitä nämä Haloset ja Tuomiojat yms. toverit sitten puhuivat. Käsittääkseni ainakaan Erkki Tuomioja eikä Tarja Halonen ole mitään kolhoositaloutta Suomeen toivoneet.

"Jäljellä Vasemmistoliitosta"? Hyvinhän tuo näkyy eduskunnassa olevan eikä suinkaan menneenä taivaan tuuliin vielä.

Kansa ei todellakaan antanut eväitä nykyisiin linjauksiin, mitä hallitus on ollut tekemässä. Ei ainakaan Sipilä hirveämmin näitä oikeistolaisia ajatuksiaan mainostellut etukäteen ja keskusta veti muutenkin enemmän yhteistyöhenkistä yhdessä pärjätään -kampanjaa kuin thatcherilaista "yksityiset voitot ylös, kansalaiset kärsiköön" -talouspolitiikan mainostusta.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #23

Teppo, olen sen verran vanhempi, että muistan hyvin taistolaisten touhotuksen 60 luvulla. Sinä et niitä puheita varmaan muista, joten lue ne arkistoista. Osaavatko entiset taistolaiset edes hävetä?

Jos kansa ei antanut vaaleissa valtuuksia muodostaa kallitusta niin kuka sitten. Ei niitä leikkauksia kukaan halua tehdä, mutta miten muuten korjaat talouden ja säilytät hyvinvoinnin. Typerää ettei asioita korjattu 4 vuotta sitten, kun kaikki kuusi olivat hallituksessa. Tosi typerää ja sitten uikutetaan, että ei minun etuihan saa ainakaan koskea. "Elvytetään" vaan syömävelalla.

Sääliksi kävi kreikkalaisia siellä matkistaessani. Radiosta kuului vasemmistoradikaalin huuto (jota en ymmartänyt), väliin tuli pätkiä Hitlerin puheista ja sitten saksalaista sotilasmusiikkia. Satiiriia voi tietysti tehdä sitten, kun lisää velkaa ei saa ja toimistot ja tehtaat tyhjillään.

Käyttäjän tepposuontakanen kuva
Teppo Suontakanen Vastaus kommenttiin #25

Pyysin ihan kunnon esimerkkejä tästä Halosen, Tuomiojan yms. vouhotuksesta. Taistolaiset kun vähemmistökommunisteina eivät juurikaan SDP:stä pitäneet, eli yhtäläisyysmerkkejä ei voi vetää.

Ja kansalle ei kyllä millään lailla vaalilupauksissa yms. esitelty nykyisen hallituksen toimia. Sipilä ja Stubb kumpikin mm. lupasivat, ettei koulutuksesta leikata, nyt sieltä leikataan niin että veri roiskuu. Perussuomalaiset ovat systemaattisesti kääntäneet takkinsa lähes kaikess, näin toisena esimerkkinä.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Vasemmistolaisuudelle on ilman muuta taattava oma paikkansa historiallisten aatteiden museossa. Blogisti on kuvasta päätellen vielä nuorehko aikuinen, ja ehtii vaihtaa järkevämpään ideologiaan elämänkokemuksen myötä. Se, että on funtsinut asioita eri näkökulmista, osoittaa vain luontaista uteliaisuutta ja fiksuutta. Vasemmistolaisuus jää mukavaksi nuoruuden aateseikkailuksi, josta on kiva supista juttuja keinustuolista lastenlapsille.

Käyttäjän elmorautio kuva
Elmo Rautio

Jännää puhetta mieheltä, jonka maailmankatsomus perustuu 2000 vuotta vanhaan kirjallisuuteen. Et ole ilmeisesti ehtinyt siinä vielä Jeesukseen asti? Vai oliko hänkin vain utelias nuori kapinallinen? "Helpompi on kamelin mennä neulansilmän läpi kuin rikkaan miehen päästä Jumalan valtakuntaan".

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Toisaalta jännä siteeraus de facto ateistilta?

Käyttäjän tepposuontakanen kuva
Teppo Suontakanen

Vasemmistolaisuus ei nyt ihan tuota ole. Se ei ole yhtään sen enempää historiallinen reliikki kuin oikeistolaisuuskaan: vasemmistolaisuus on enemmänkin kuin neuvostoliittolaista reaalisosialismia tai esimerkiksi maolaisuutta. Aivan yhtä paljon on oikeistolainen maailmankatsomus käynyt läpi kriisivaiheita ja joutunut uudistumaan pakon edessä ja se sisältää paljon sisäisiä jännitteitä, joita on paha sovitella (ääriliberaalinen talouspolitiikka kun ei sovi yhteen esimerkiksi koti, uskonto, isänmaa -aatteen kanssa).

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Kyllä se siitä. Vasemmistoliiton luonnollinen rooli on toimia demarien omanatuntona. Sitä tarvitaan, kun demarit ovat hallituksessa, ja ennemmin tai myöhemmin he ovat.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Vasemmistodemarius puree kansaan. Ainakin gallupeissa. Työtä tekevä, lopputileillä sekä niiden uhkilla raskautettu ja muu hyvinvoinnin sivuraiteelle sysätty kansanosa hakee apua ja lohtua uudesti syntyneestä ay-johtajavetoisesta vasemmistopuolueesta. Parin viikon kuluttua puolueen Iso Päällikkö (liksan koosta päätellen) tuo pöytiin madonluvut, joiden pohjalta pitäisi rahvaan päästä taas hyvinvointi normielämän makuun. Tosin saattaisi jotkut nyt "hillolla" höystetyt kansalaiset maksumiehiksi joutuessaan vähän kiukutella. Mahdetaan nähdä isojakin "vuorineuvostasoisia" mielenilmauksia?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Mainiota pohdintaa, kiitos siitä. Oletko muuten mukana Vasemmistoliittoa uudistamaan pyrkivissä fb-ryhmissä tai vamos'ssa mukana, luulisin näkemyksilläsi olevan niissä kysyntää.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

On ennenaikaista tehdä johtopäätöksiä vasemmiston vahvistumisesta, tilanne kerkiää muuttumaan moneen kertaan. Minkälainen ohjelma vasemmistolla on taloutemme pelastamiseksi muuta kun velan otto jos se toimisi niin eihän maailmassa olisi yhtään köyhää maata. Kun Suomesta on kulutustavara tuotanto loppunut melkein kokonaan niin ei elvytyskään toimi eli jos et ostaruokaa etkä rakenna niin suurin osa ostoksen hinnasta työllistää ulkomailla ei meillä. Ruotsissakin on paljon parempi tilanne kun niillä on vielä jäljellä kulutustavara tuotantoa ja autotehtaita. Eikä velalla ja yrityksiä rankaisemalla lisäkuluilla kilpailukyky parane ja jos sitä ei ole niin ei tavara mene kaupaksi eikä työllisyys nouse. Kun ulkomaillakaan ei ole työllistäjiä tulossa niin yritysten tilannetta on parannettava että ne ei häivy ulkomaille niinkuin ne ovat kiitettävästi tehneet. Julkinen sektori.on kasvanut monet vuodet ja maksavapuoli eli yksityisektori on kutistunut niin rahat loppuu valtiolta että kunnilta. Ei niistä kumpikaan kansantuloa kasvata avustaa voivat.

Käyttäjän elmorautio kuva
Elmo Rautio

Velanotto ei tee yhtään sen enempää autuaaksi kuin rahan saaminen rikkaaksi. Oleellista on, miten sitä käyttää. Käsityksesi elvytyksestä on kyllä jotain erittäin kummallista. Se ei edes ole mitenkään erityisen vasemmistolainen ajatus. Viimeksi Kanadan liberaalipuolue voitti vaalit elvyttävällä talousohjelmalla. Lisäksi ei oikein ole olemassa faktoja siitä, että Suomi olisi jotenkin erityisen pahassa pulassa tai että meillä olisi kilpailukykyongelma. Suomen onglema on investointilama ja työttömyys, jota tilkitään syömävelalla. Se on järjetöntä, kun samalla rahalla voisi kohentaa ostovoimaa ja lisätä työllisyyttä.

Talouskuria pidetään tällä hetkellä hengissä samanlaisin keinoin kuin marxismi-leninismiä 1968: virallisesta doktriinista poikkeavia rangaistaan, koska johtajien arvovalta on todellisuutta tärkeämpää.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On todelle mielenkiintoista, että Suomen varsinainen EU- ja €-kriitikko on Paavo Väyrynen. Hänen joukkoihinsa taas vasemmiston ei sovi liittyä - koska hän on Paavo Väyrynen.

On muuten erikoista, että Paavo Väyrystä ei ole erotettu Keskustasta. Sebastian Tynkkynen sai potkut persuksille persuilta ja satraappi Soinilta paljon pienemmistä "synneistä". Juha Sipilä on ilmeisesti inhimillisempi persoonallisuus.

Vasemmistoliiton katastrofin perussyy on erehtyminen Kokoomuksen apupuolueeksi Kataisen hallitukseen. Syynä oli vain tyhjänpäiväinen hallituskipeys.

Näkisin, että Li Andersson olisi sopiva henkilö ottamaan vasurit ohjaukseensa.

Pölkkypäisessä Suomessa ei ole ymmärretty blokkihallitusten oleellista merkitystä, vaan työn puolueet ovat jatkuvasti erehtyneet hallituksissa "herrojen kanssa marjaan", niin kuin Sdp, Vasemmistoliitto ja Vihreät viimeksi Kokoomus-vetoiseen hallitukseen 2011-2015. Tämä aiheutti sen, että työn puolueiden äänestäjät pettyivät ja etsivät turvakseen Perussuomalaiset, jotka saivat huiman vaalimenestyksen 2015.

Tuon vaalivoiton ja Suomen idioottimaisen poliittisen "kulttuurin" seurauksena persut vuorostaan erehtyivät "herrojen kanssa marjaan" ja menettivät heti yli kolmanneksen kannatuksestaan.

Typerällä hallituspolitiikallaan Sdp ja Vasemmistoliitto ovat kuihtuneet niin pieniksi puolueiksi, ettei niiden varaan voida rakentaa blokkia. Vihreät on myös työn puolue, joka sopii samaan blokkiin. Mutta senkään avulla Suomessa ei saada aikaan Ruotsin mallista vasemmistoblokkihallitusta.

Jotta Suomessa syntyisi kilpailukykyinen työn (Labour) halitusblokki, siihen olisi saatava mukaan myös Perussuomalaiset. Tuon puolueen vähävaraisille kannattajille se olisi ilman muuta ainoa oikea "kotipaikka". Pääomapuolueiden vetämässä hallituksessa PS on kaiken aikaa hätää kärsimässä.

Idioottimaisen "sekametelisoppahallituskulttuurin" aika olisi julistettava Suomessa vihdoinkin päättyneeksi.
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205919...

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Luulen että Kanadassa ja USAssa on sama asia että molemmissa on kulutustavara tuotantoa runsaasti omassa maassa. Kun jenkki ostaa auton se on 80 prosentin varmuudella tehty omassa maassa samoin on öly on omasta maasta ja jos hän menee lomalle niin palmuputakin löytyy eteläosasta maata ja monet muutkin kulutustavarat ovat kotimaisia joten raha jää pyörimään omaan maaha ja nostaa kansantuloa. Palkat ovat pienemmät ja vuotuinen työaika on paljon pitempi kuin meillä joten kilpailukyky on hyvä ja Kiinan mennyttä tuotantoa on siirtynyt takaisin molempiin maihin . Jos ei ole kilpailukykyä ei tule investointejakaan. Amerikassa on melkein kaikilla autonvalmistajilla tuotantoa on Korealaisia Japanilaisia ja jopa Volvon kuorma-auto tehdas.USAn maantietellinen siainti on niin hyvä että täytyy olla tosi huono hallitus jos heillä ei mene tyvin.

Toimituksen poiminnat