Ajan hengessä Ajatuksia yhteiskunnasta ja sen tilasta.

Suomalaisen äänestäjän sielunmaisema

Olen tavallinen keskiluokkainen suomalainen äänestäjä. Minua kiinnostaa lähtökohtaisesti oma tilanteeni ja se, miten voin sitä vielä entisestään parantaa. Vaaleissa teen äänestyspäätökseni puhtaasti tällä ajatuksella.

En ymmärrä taloudesta juuri mitään. Seuraan politiikkaa tunteakseni itseni fiksuksi ja olen huomannut, että nykyään puhutaan paljon velasta. Tiedän velasta lähinnä sen, että tavallinen ihmisen täytyy maksaa se takaisin. Tietysti ajattelen valtion tekevän samoin. Velkahan on aika ikävää ja siitä olisi hyvä päästä eroon mahdollisimman pian. Silloin kun minulla itselläni oli autolaina, kiristin vähän vyötä ja maksoin sen nopeasti pois. Siksi kannatan leikkauksia myös valtiontalouteen.

Minua ei lähtökohtaisesti kiinnosta, mistä leikkaukset valtiontalouteen tehdään, koska en käytä julkisia palveluja. Minulla on työterveyshuolto ja vakituinen työpaikka. Lapseni ovat jo aikusia, enkä minä heidän takiaan äänestyspäätöstäni tekisi muutenkaan.

Minua ei kiinnosta, jääkö työttömille, opiskelijoille tai eläkeläisille tarpeeksi rahaa elämiseen, jos indeksit jäädytetään. En ole kiinnostunut siitä, saako varaton ihminen enää kunnollista hoitoa julkisessa terveydenhuollossa. En jaksa ajatella, mitä tapahtuu suomalaiselle koululaitokselle, kun homekoulujen sairastuttamat lapset eivät enää ylisuurissa ryhmissään saa kunnon opetusta jatkuvien lomautusten aikana. Enkä edes halua ajatella, voiko jonkun syöpäpotilaan hoito jäädä tekemättä, jos erikoissairaanhoidon resursseista tingitään.

Lähtökohtaisesti minulle merkitsee oma veroprosenttini. En halua maksaa enempää veroja, koska se tuntuu ikävältä. Haluan ostaa sillä rahalla jotain mukavaa itselleni. Sen vuoksi äänestän todennäköisesti näissäkin vaaleissa oikeistolaista puoluetta, koska ne yleensä lupaavat alentaa veroja. En tiedä vaikuttaako se, mutta aina kannattaa yrittää.

Näissä vaaleissa haluan antaa ääneni sille, joka lupaa mahdollisimman paljon leikkauksia ja olla nostamatta veroja. Tietysti päätöksessä vaikuttaa myös persoona, koska pitäähän se kehdata töissä sanoa ketä äänesti. Lehdistä lukemalla olen ymmärtänyt, että Sipilä on seuraava pääministeri. Hän vaikuttaa oikeistolaiselta ja kannattaa leikkauksia. Ja on vielä miljonääri! Hienoa. Voittajan puolellahan on aina kiva olla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat